Cea mai importantă credinţă a Audienilor

by

Astăzi, 6 februarie 2024, a fost finalizată, pregătită pentru tipărire şi publicarea cea mai importantă parte a învăţăturii Creştinilor Audieni. Lucrarea, structurată în 10 puncte de dezbatere, expune complexitatea învăţăturilor Antropomorfite, adică principalul concept audian despre „Hristos, Dumnezeul care s-a arătat în Trup”.

Printre cei mai cunoscuţi teologi care au mărturisit Antropomorfismul lui Hristos, se numără: Episcopul Melitos de Sardis (secol II), teologul Tertulian (secol III), consilierul imperial Lactantius, Episcopul Audius şi egipteanul Pahomie (secol IV). Subiectul a fost readus în atenţia teologilor creştini aproape în fiecare secol, până în zilele noastre. În secolele XX şi XXI audianismul s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea unor teologi ai Bisericii Ortodoxe, printre care îi amintesc doar pe Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun şi pe Preotul Mihai Ovidiu Căţoi, ultima abordare având loc în anul 2015, într-o carte aniversară dedicată împlinirii a 65 de ani de viaţă ai Arhiepiscopului Casian, membru în Sinodul B.O.R.

Pentru realizarea acestei lucrări au fost folosite drept repere în special „Panarionul” lui Epifanie de Salamina (secol IV), secundată de lucrarea aceluiaşi autor, denumită „Ancoratus”, iar ca lucrare fundamentală pentru ca cititorul să poată înţelege conceputul antropomorf, am folosit Biblia Ortodoxă folosită astăzi de cultul majoritar din ţara noastră şi numai pe alocuri Evanghelia Audienilor.

Una dintre întrebările dezbătute în broşură este următoarea: „Biserica Ortodoxă are o doctrină Antropomorfă în persoana Mântuitorului Hristos?”

Este important ca un creştin care doreşte să urmărească sau să analizeze credinţele religioase care s-au remarcat în istoria bimilenară a creştinismului, să nu fie superficial. Aşadar, pentru cei ce doreau de mai demult să analizeze în profunzime crezul Audienilor, lucrarea este publicată aici: https://apostolicon.wordpress.com/antropomorphism/

Mulţumesc pentru sprinjin Părintelui Mihai Voluşniuc, Preot Creştin Audian şi membru în Asociaţia Creştină „Apostoliconul”.